Wittenhorst

Zoeken | Contact

Onweer en bliksem

14 augustus 2012

In Nederland zijn de afgelopen weken veel onweersbuien geweest. Onweer kan zeer gevaarlijk zijn en veel schade aanrichten. Dat de bliksem ook op een voetbalveld kan inslaan bleek inĀ augustus 2008. Op een voetbalterrein in Wald-Mittelbach (deelstaat Hessen) sloeg de bliksem in een lichtmast langs het voetbalveld, waarbij negen voetballers, van wie twee zeer ernstig, gewond zijn geraakt.

Naderend onweer met bliksem blijft een potentieel gevaar voor een ieder die zich in het vrije veld bevindt. Hoewel onweer zich vaak van te voren door gerommel in de verte aankondigt, blijft bliksem onvoorspelbaar.
Iedereen kent de uitdrukking "als een donderslag bij heldere hemel". Als een dergelijke situatie zich voordoet is de blikseminslag al verraderlijk dichtbij. Overigens schuilt het gevaar niet alleen in een rechtstreekse blikseminslag. Als de bliksem inslaat in een lichtmast of een boom, kunnen in de directe nabijheid daarvan gevaarlijke stapspanningen ontstaan. Dit is bijvoorbeeld de belangrijkste oorzaakdat er onder koeien die onder een boom schuilen slachtoffers vallen als de bliksem inslaat.

Bij naderend onweer is het belangrijkste om tijdig onderdak te zoeken in een gebouw, onder een tribune of in een auto of bus en daar het onweer af te wachten. Buiten schuilen onder bomen wordt ten zeerste afgeraden en men kan ook beter uit de nabijheid van hoge masten, antennes en hoge hekwerken blijven.

KNVB adviseert scheidsrechters en leiders bij naderend onweer de "10 seconden" vuistregel te hanteren maar daar niet volledig op te vertrouwen. Gezond verstand gebruiken is in dit soort situaties erg belangrijk.