Wittenhorst

Zoeken | Contact

35+ voetbal: “Minder spelers op het veld, maar niet minder fanatiek”

35+ voetbal: “Minder spelers op het veld, maar niet minder fanatiek”

20 oktober 2021

Speciaal voor mannen die na hun 35het voetbal nog te leuk vinden om de schoenen aan de wilgen te hangen, introduceerde de KNVB enkele jaren geleden het laagdrempelige 7x7 35+ voetbal. Sinds dit seizoen wordt deze spelvorm ook bij Wittenhorst gespeeld. Over deze nieuwe variant gingen we in gesprek met twee spelers: Peter Christiaens en Dennet van Mullekom.  

Dennet (48) komt oorspronkelijk uit Eindhoven. Hij heeft in het verleden jaren zelf actief gevoetbald, maar de laatste jaren is hij voornamelijk vanaf de zijlijn actief als jeugdleider van zijn zoon (die momenteel in JO15-2 speelt). Peter (48) doorliep de gehele jeugd van Wittenhorst en speelde vervolgens meerdere jaren voor het eerste team. Fysieke klachten leken er bij hem op dat moment voor te zorgen dat zijn actieve carrière voorbij was. Ook Peter ging als coach van onder andere zijn zoons aan de slag in de jeugd van Wittenhorst. En opeens was daar het 35+ voetbal; een uitgelezen kans voor beide heren om te kijken of het lijf nog in staat is om dat wat in het hoofd én in het bloed zit uit te voeren: een lekker potje voetbal spelen.  

Peter: “Het veteranenvoetbal op de zaterdagmiddag is voor mij geen optie gezien het tijdstip waarop gevoetbald wordt. Daarnaast is het spelen op groot veld een brug te ver. Maar toen het 7 x 7 voetbal opeens voorbij kwam, begon het toch weer te kriebelen”. Dennet vult daarbij aan: “Ik was zelf ook wat zoekende om weer wat actiever zelf iets te gaan doen qua voetbal. Zo heb ik nagedacht om te gaan zaalvoetballen, maar toen ik zag dat het 35+ voetbal op half speelveld werd geïntroduceerd bij Wittenhorst zag ik dat als een ideale kans. Persoonlijk vind ik het sociale aspect aan het sporten in teamverband erg belangrijk. Je leert niet alleen nieuwe mensen uit Horst kennen, maar ook het contact tijdens en na de wedstrijd met de tegenstander ervaar ik als bijzonder prettig!”. Zowel Peter als Dennet benadrukken daarbij (meermaals) dat de wedstrijden die ze spelen er erg vriendschappelijk aan toegaan. Het spelletje gaat er met minder spelers op het veld onverminderd fanatiek aan toe, maar wel altijd op een vriendschappelijke manier. 

Versterking gezocht

Binnen Wittenhorst zijn er momenteel twintig spelers, die verdeeld over twee teams, op de vrijdagavonden het 35+ voetbal spelen. “Helaas zijn er enkele spelers langdurig geblesseerd, waardoor we momenteel acht à negen spelers per team beschikbaar hebben. En dat is eigenlijk net te weinig!”, aldus Peter. Daarbij vertelt Dennet dat er momenteel nog geen ‘vaste keepers’ meespelen. “Iedere wedstrijd staat er daarom iemand anders in het doel en dat is voor nu prima te doen. Het zijn ook maar kleine doeltjes! Uiteindelijk zou het natuurlijk prettig zijn als er één of meerdere doelmannen zich melden bij ons”.

Voor- en najaarsreeks

De 35+ teams van Wittenhorst staan allebei ingedeeld bij drie andere teams uit de regio. Zo zijn er vier speelavonden in het najaar, waarbij telkens één vereniging de gastheer is en er de overige momenten bij de andere verenigingen in de poule gespeeld wordt. Na afloop van de najaarscompetitie, wordt er een nieuwe indeling gemaakt, en spelen de verenigingen in het voorjaar opnieuw vier vrijdagavonden. Op vrijdagen zonder officieel programma, is er de mogelijkheid om onderling te trainen. Dit is een geheel vrijblijvende aangelegenheid, waarbij bij voldoende animo (minimaal acht personen) onderlinge partijtjes gespeeld worden. 
Het 35+1-team speelt dit najaar tegen FCV-Venlo, H.B.S.V. en Venlosche Boys. Team 35+2 neemt het op tegen Sparta’18 (Sevenum), Koningslust en Bavos (Bakel). Per wedstrijdavond spelen de teams telkens drie wedstrijden van telkens twintig minuten. Tussen wedstrijden is er tien minuten pauze. Er wordt dus gespeeld op een half speelveld tegen spelers die minimaal 35 jaar oud zijn (geen dispensatie). Onbeperkt wisselen is toegestaan, de buitenspelregel is afgeschaft en de sliding behoort niet meer tot het spel.

Meer informatie of meedoen?

Wil je meer weten over het 35+ voetbal? Of een keertje vrijblijvend ‘proeven’ hoe het eraan toe gaat? Je bent van harte welkom om op een vrijdagavond mee te trainen en zelf te ervaren of het spelletje bij je past. Neem voor meer informatie contact op met Jeroen Hesen via  jeroenhesen@rksv-wittenhorst.nl
De 35+ competitie kan gecombineerd worden met regulier seniorenvoetbal op zondag, veteranenvoetbal op zaterdag of zaalvoetbal; zelfs bij een andere vereniging. In dat laatste geval kan een speler bijvoorbeeld regulier spelen voor een andere vereniging en in het 7x7 voetbal op vrijdagavond voor Wittenhorst.