Wittenhorst

Zoeken | Contact

Joost van Rensch wist bij het laatste fluitsignaal: “Nu is het echt klaar”

Joost van Rensch wist bij het laatste fluitsignaal: “Nu is het echt klaar”

27 juni 2024

Samen met Kevin van Asten, die ook stopt bij Wittenhorst 1, loopt Joost het veld af na het laatste fluitsignaal. Deze laatste wedstrijd tegen Venray scoorde hij nog twee keer. Als zijn inmiddels overleden opa Gert van Rensch nog, als trouwe supporter in zijn oranje stoeltje, naast de kant had gezeten, had opa vast geroepen dat Joost niet mocht stoppen. 

Lang getwijfeld  

En opa was niet de enige. Joost kreeg van veel mensen de vraag waarom hij niet blijft voetballen in Wittenhorst 1. Hij is 28 jaar en had nog mooi een tijd kunnen doorgaan. Maar hij heeft er heel bewust voor gekozen “en nu doe ik het op een mooi moment”, zegt Joost. Begin dit jaar kondigde hij dit aan. Lang heeft hij getwijfeld: wel doorgaan óf niet doorgaan. Maar hij wilde minder verplichtingen hebben en meer ruimte voor anderen dingen in het leven.  

Zo is hij in september teruggekeerd naar de studiebanken. Hij volgt nu HBO Social Work. Dit doet hij naast zijn werk in Venray bij Dichterbij. Joost is ambulante zorgverlener en helpt gehandicapten in thuissituaties. Ook hoopt hij samen met zijn vriendin een kavel in Horst te krijgen. Als dat lukt moeten er bouwplannen gemaakt worden.  

Geen half werk 

Zijn coach heeft nog geprobeerd hem in Wittenhorst 1 te houden, maar Joost wil niet iets half doen. Als je ergens aan begint moet je ook volledig mee kunnen doen. Dit heeft hij van thuis meegekregen. Als kleutertje mocht hij pas op voetbal nadat hij zijn zwemdiploma’s gehaald had. En toen hij lang geleden zo’n drie jaar bij VVV-Venlo in de jeugd speelde, moest hij van zijn ouders het jaar afmaken. Hij mocht niet halverwege stoppen. Als je ergens aan begint, maak je het ook af. Een mooie eigenschap die Joost siert. Hij ging ervoor!  

Onvoorspelbaar in het veld  

Wat hem typeerde als voetballer? Zijn teamleden zullen zeggen dat Joost weer eens ‘bomen had gekapt in het bos’. Hiermee bedoelen ze dat hij de tegenstander vaak te snel af was door een kapbeweging naar de buitenkant te maken. Hij kan van die onvoorspelbare individuele acties maken, die de tegenstander op het verkeerde been zet. Hij scoort op cruciale momenten, zoals zijn laatste wedstrijd met Wittenhorst 1 in Venray en tijdens de kampioenswedstrijd vorig jaar. En niet onbelangrijk: hij houdt van de derde helft. Ook daar geldt overigens dat als je ergens aan begint je het moet afmaken.  

Mooie ontwikkelingen binnen de club  

Over de club is hij erg positief: een goede sfeer met leuke mensen. Hij vindt het mooi om te zien dat de afgelopen jaren de afstand tussen prestatieve en recreatieve teams kleiner is geworden. In de kantine zie je dat spelers niet blijven plakken bij het eigen team. Er wordt meer met elkaar gepraat. Hij is heel dankbaar voor alle kansen die hij gekregen heeft bij Wittenhorst. Joost vindt het erg belangrijk dat de club eigen jongens en meiden uit de gemeente de kans biedt zich als voetballer te ontwikkelen.  

Hij blijft voetballen bij Wittenhorst 

Gelukkig zullen we Joost nog veel blijven tegenkomen bij Wittenhorst. Hij blijft voetballen in een vriendenteam: Wittenhorst 4. Daar zullen ze heel blij zijn met deze goede rechtsvoor. En hij gaat zaalvoetballen bij Wittenhorst. Zijn agenda zal niet leger worden, maar de druk is er wel meer af. Ook zal hij als supporter naast de kant staan om zijn voetbalcollega’s van Wittenhorst 1 aan te moedigen. Hij realiseert zich hij dat er dan vast wel momenten zijn waarin hij spijt heeft van zijn keuze. Maar hij weet het, dat hoort erbij. Hij kijkt terug op een hele mooie en bijzondere tijd. 

 

Net zoals met Joost, maakten we ook een artikel met Kevin van Asten over zijn afscheid bij de selectie van Wittenhorst. Dat artikel lees je via deze link.