Wittenhorst

Zoeken | Contact

Nieuwe commissie binnen Wittenhorst: Health & Performance

Nieuwe commissie binnen Wittenhorst: Health & Performance

19 september 2023

Met de komst van de nieuwe commissie Health & Performance zet Wittenhorst een mooie stap vooruit. De commissie bestaat uit Caspar de Swart, Ramon Tijssen, Rik Mandemakers en Linda Faber en gaat de technische commissie ondersteunen bij prestatieverbetering en blessurepreventie. De focus ligt hierbij op de selectiespelers in de jeugd en bij de senioren. Via dit artikel geven we een korte toelichting bij de nieuwe commissie. 

Prestatieverbetering 

Het presteren van een voetballer hangt af van diverse factoren. Deze factoren worden ook wel prestatiebepalende factoren genoemd en zijn onder te verdelen in een aantal thema’s: 

  1. Fysiek
  2. Tactisch
  3. Technisch – defensie
  4. Technisch – aanval
  5. Psychisch / Mentaal

Om teams en individuele spelers optimaal te laten presenteren, is een samenhang tussen de thema’s belangrijk. Daar wordt dan ook het gesprek over gevoerd. De meerwaarde van de commissie health & performance komt vooral naar voren binnen de thema’s fysiek en mentaal. 

Fysiek in top vorm

Door testen uit te voeren en te monitoren begeleidt de commissie individuele spelers. De speler staat centraal. De voorwaarde om als team te presteren, is namelijk het optimaliseren van ieder individu. Wat heeft een speler nodig? Waarop kan hij zich verbeteren? Vanuit een fysieke analyse maken we voor elke speler een ‘fysieke identiteitskaart’. Deze identiteitskaart geeft specifieke richting aan de trainingsdoelen voor het opmaken van de trainingsprogramma’s.

Binnen het thema fysiek richt de commissie zich op: 

  1. Periodieke monitoring van de fysieke fitheid selectieteams, hierbij tevens de fysieke ontwikkeling van het individu in kaart brengen.
  2. Advisering over fysieke training naar aanleiding van de diverse testresultaten.
  3. Kennisoverdracht op het gebied van voeding en overige leefstijlfactoren.

TESTweken

Het testen en meten van de spelers vindt drie keer per jaar plaats in de speciale TESTweken. Na overleg met de trainers is gekomen tot de volgende indeling. Via deze weg direct de oproep om hier rekening mee te houden in de jaarplanning. 

  • Testweek 1: Eind september
  • Testweek 2: Winterstop, dus net voor kerst
  • Testweek 3: Eind van het seizoen

Hulp gevraagd 

De commissie zoekt nog testleiders die mee willen helpen tijdens de testweken. Dit kunnen bijvoorbeeld ouders of voetballers zijn. Mocht je interesse hebben, dan kun je je melden via lindafaber@rksv-wittenhorst.nl

Wittenhorst wenst de nieuwe commissie veel succes toe!