Wittenhorst

Zoeken | Contact

TalentTalk: Nick, Mats en Bono

TalentTalk: Nick, Mats en Bono

14 maart 2023

Wittenhorst beschikt over een grote jeugdafdeling: jaarlijks trappen veel spelers al vanaf hun jongste jaren tegen een bal op sportpark Ter Horst. Voor enkelen van hen is het weggelegd om uiteindelijk het vlaggenschip te halen: Wittenhorst 1. Jaarlijks mogen wij ook jeugdspelers verwelkomen uit de regio, welke zich komen ontwikkelen om uiteindelijk te proberen de stap naar het eerste elftal te maken. In dit artikel spreken wij met drie spelers die dit op jonge leeftijd al hebben bereikt: Nick Driessen (20), Bono Wijnhoven (21) en Mats van Biljouw (20).

De overstap

Nick, die in Melderslo woont en sinds de O14 bij Wittenhorst speelt, speelde in de jeugd in zijn dorp voornamelijk met oudere spelers. Hij koos voor de stap naar sportpark Ter Horst om enerzijds op een hoger niveau te spelen, maar anderzijds ook om met leeftijdsgenoten te trainen en spelen om zich zo verder te kunnen ontwikkelen. Bono (hieronder op de foto in actie tegen Minor) is afkomstig uit Blitterswijck en had al een aardige ‘carrière’ achter de rug voordat hij zich meldde in Horst. Hij begon bij BVV ’27, stapte over naar sv United en speelde vervolgens tot de JO11 bij VVV-Venlo om daarna weer terug te keren bij United. Vervolgens volgde hij ook nog selectietrainingen bij de KNVB, alvorens hij besloot om zich aan te melden bij Wittenhorst. Hij wilde zich verder ontwikkelen als speler op een hoger niveau. Ditzelfde geldt voor Mats. Hij leerde de basis bij vv Hegelsom en stapte over naar het oranje-zwart om in de JO12-categorie op een hoger niveau te voetballen en om verdere stappen te maken in zijn ontwikkeling. 

A7306462.JPG

Faciliteiten 

De middenvelders zijn lovend over de begeleiding die ze bij Wittenhorst krijgen. Nick: “Je krijgt alle ruimte om je individueel te ontwikkelen. Door het voeren van POP-gesprekken krijg je duidelijke feedback over wat je goed doet en kunt verbeteren en hierin kun je ook je ambities op de korte en langere termijn uitspreken. Er is oprechte aandacht voor jouw ontwikkeling.” 
Mats sluit zich hierbij aan: “Ik heb enkel positieve ervaringen, zowel in de jeugd als bij de senioren. We kunnen eigenlijk altijd trainen, omdat we kunstgrasvelden hebben en in de jeugd hebben we goede trainers gehad, waardoor we ons goed hebben kunnen ontwikkelen. Ook de andere stafleden in de jeugd en bij de senioren willen alleen maar het beste voor jou en je wordt goed begeleid.”
Bono: “In mijn tijd als jeugdspeler bij VVV-Venlo beschikte de club nog niet over een kunstgrasveld en bij mijn andere clubs hadden ze soms ook grasvelden van mindere kwaliteit. De kunstgrasvelden vind ik dus ook een groot voordeel.”

Perspectief

Mats stroomde in bij de JO12, maar na zo’n half jaar werden met hem de mogelijkheden bekeken om een stap hogerop te maken. Al snel stroomde hij door naar de JO13 (toenmalig D-categorie) om met teamgenoten te trainen en spelen die een jaar ouder waren. Voor Nick werd zijn perspectief duidelijk in de POP-gesprekken die met hem werden gevoerd. Toen hem werd gevraagd wat zijn doel was, sprak hij uit om het eerste elftal te halen. Er wordt eerlijk met je gedeeld of dit realistisch is. In zijn geval was dit zo en hij besloot er dan ook vol voor te gaan. Bono maakte de stap van de jeugd naar de senioren toen Wittenhorst 2 nog het hoogste opleidingsteam was. Op enkele wedstrijden na, heeft hij de overstap ineens kunnen maken. Hij geeft aan dat de rol van Sjoerd van der Coelen (trainer Wittenhorst 1) hierin ook groot is geweest: “We kregen de kans om mee te trainen en ons te laten zien. Dit was een belangrijke factor om de grote stap vanuit de jeugd naar het eerste elftal versneld te maken. Ik denk dat ik namens ons drieën spreek dat we daar heel trots op zijn”, aldus Bono. 

A7306399.JPG

De stap naar de senioren

De stap van de jeugd naar de senioren is doorgaans een pittige uitdaging, helemaal gezien het niveau waarop ons eerste elftal acteert. Volgens Mats is het verschil dan ook goed te merken: “Vorig seizoen kwam het voorstel om de stap naar de senioren versneld te maken. In eerste instantie zou ik aansluiten bij het tweede elftal, maar op basis van de trainingen heb ik alsnog de stap naar het eerste kunnen maken. Daar kwam ik te spelen met ervaren jongens als Bart en Nicky Zanders.” Deze ervaren rotten hebben volgens Nick (foto boven) hun steentje bijgedragen: “Je leert van ze om slim te zijn en je koppie erbij te houden als het even tegenzit. Ook dit seizoen loopt het, ondanks de goede resultaten, soms niet zoals we willen. We hebben geleerd om door te zetten en dingen op te lossen. Ik heb ervaren dat we dusdanig zijn opgeleid zodat we snel kunnen aanhaken en het niveau hierdoor oppikken.” Bono ziet de nieuwe generatie jeugdspelers alweer aansluiten: “Nu trainen talenten als Gido van Helden en Gijs Christiaens (JO19-1) met ons mee. Ze willen ontzettend graag en zijn hongerig. Dat is echt mooi om te zien.”

Gevoel

De heren zijn positief over de sfeer en het gevoel bij de club. Mats: “Ik heb een goed gevoel bij de club; het is rustig. We hebben echt een hecht team. Dat kun je zien aan het feit dat veel jongens na een training en wedstrijd blijven hangen. We maken ook als team uitstapjes naar de kermis of gaan samen op vakantie.”
“In de kerkdorpen is het altijd heel gezellig na een wedstrijd, ook omdat het ‘dorpsgevoel’ wat groter is dan in een groter dorp als Horst. Bij Wittenhorst is, naast het presteren, de gezelligheid ook ontzettend belangrijk”, aldus Nick. Bono vult aan dat hij in de jeugd altijd heeft gestreden voor dat ene doel: het eerste elftal halen. Dat dit is gelukt, geeft hem een trots gevoel. 

Ambitie

Ze zijn nog jong, maar de jongens geven graag tips aan (nieuwe) jeugdspelers die dezelfde ambities hebben als zij: 
Nick: “Ga de uitdaging aan om op een hoger niveau te spelen. Je wordt hier niet aan je lot overgelaten en je wordt goed begeleid. Mocht het toch niet je ding zijn of mocht het niet lukken, dan is dat ook niet erg.”
Bono: “Probeer er alles aan te doen en geef niet op, ook al gaat het soms minder. Ook ik heb in de jeugd mindere wedstrijden gespeeld, maar als je écht wil, dan kom je er wel.” 
Mats (foto beneden) vult aan: “Probeer er alles uit te halen. Soms moet je ook een stapje terug doen om uiteindelijk hogerop te komen.”

A7306172.JPG

Succes 

Zoals bekend draait Wittenhorst 1 dit seizoen goed. De oranjehemden staan in de achtste finales van de beker en in de competitie is de voorsprong op de concurrentie afgelopen weekend verder toegenomen. Voor Mats en Bono is de sfeer heel belangrijk. Zij vinden het eerste elftal een hecht team wat voor elkaar wil werken. De concurrentie is, mede door de terugkeer van enkele spelers, verder toegenomen. In alle linies zetten de teamgenoten elkaar op scherp. 
“Het systeem wat we spelen past heel goed bij ons en iedere tegenstander heeft het er lastig mee. Vorig jaar hebben we elkaar leren kennen en dit seizoen kunnen we verder stappen maken. Dat kan tot wat moois leiden; hopelijk kunnen we aan het einde van het seizoen een mooi feest bouwen”, sluit Nick af. 

Heb je ook interesse om op een hoger niveau te voetballen en wil je graag weten wat de mogelijkheden hiervoor zijn? Hiervoor kun je contact opnemen met Dennis van den Bekerom (Hoofd Instroom) via: dennisvandenbekerom@rksv-wittenhorst.nl.

In de volgende 'aflevering' van TalentTalk gaan we in gesprek met Giel Beurskens, Tom Driessen (Wittenhorst 1) en Pim van Schendelen (Wittenhorst JO19-1).