Wittenhorst

Zoeken | Contact

AED bij hoofdingang kleedlokalen

AED bij hoofdingang kleedlokalen

13 februari 2023

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij Wittenhorst hangt deze bij de hoofdingang van de kleedlokalen.

Wanneer is een AED nodig?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen.  

  • Een AED geeft alleen een schok als dat nodig is.
  • Een AED geeft geen schok als het hart echt stil staat.
  • Een AED geeft ook geen schok als je bewusteloos bent, maar je hart goed werkt.

Hoe werkt een AED?

Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit te oefenen. Zie onderstaande video hoe een AED werkt in de video van het Rode Kruis.

Wie mag een AED gebruiken?

Iedereen mag een AED gebruiken, maar het is wel goed dat je ermee oefent tijdens bijvoorbeeld een reanimatiecursus. In een cursus leer je hoe een AED werkt en oefen je met het aansluiten en bedienen van het apparaat. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken bij een reanimatie, ken je het apparaat en gaan er geen kostbare minuten verloren. Heb je behoefte aan deze cursus binnen onze club, neem dan contact op met ehbolangsdelijn@rksv-wittenhorst.nl.

Waar hangt de AED bij Wittenhorst?

De AED hangt bij binnenkomst van de hoofdingang van de kleedlokalen en kan direct van de muur gehaald worden. 
Als er 112 gebeld moet worden dan is het adres Wittebrugweg 3.

aed-wittenhorst-ingang-kleedlokalen.jpg