Wittenhorst

Zoeken | Contact

Exclusief : Jan Lauers

22 december 2012

Naam : Jan Lauers

Leeftijd:  61 jaar

Beroep: docent  CIOS in  Sittard

Jan Lauers heeft gekozen voor Wittenhorst en heeft inmiddels zelfs zijn contract verlengd. Je hebt het dus erg naar je zin?

Ik heb het prima naar mijn zin bij Wittenhorst en voel mij er erg op mijn gemak.

Is Wittenhorst als club anders dan andere clubs en als dat zo is, wat is het verschil?

Wittenhorst is een goed geleide vereniging, met een goede structuur en visie .
Het is een ambitieuze club waar het prestatieve belangrijk is, maar ook andere waarden een rol
spelen. Naast de voetballer, de trainer, begeleider, verzorger  enz. , heeft men ook oog voor de mens achter deze personen.

Je werkt met een jonge ploeg, is dat wat je aantrekkelijk vindt? Heeft dat veel voordelen??

Op het CIOS in Sittard werk ik ook met jonge studenten, het werken met jonge volwassenen is mij niet helemaal nieuw. Echter dit is voor het eerst dat ik bij een voetbalclub met zo’n  jonge spelersgroep werk, en dat bevalt me prima. De groep is leergierig, enthousiast, kneedbaar  en beschikt over een uitstekende mentaliteit ,dat is fijn werken voor een trainer.

Je bent een ervaren man in het trainersvak. Is er veel veranderd qua mentaliteit??

Er is inderdaad wel het een en ander veranderd in de loop der jaren en dat is ook normaal en goed.
Maar dit vergt ook veel aanpassingsvermogen van een  trainer. De jeugd heeft meer keuzemogelijkheden heden ten dage, voetbal beheerst ,in de vrije tijd, niet meer alleen hun leven .
Deze keuzes hebben ook invloed op het voetballen, trainingen worden wel eens een keer gemist, af en toe wordt wel eens een wedstrijd overgeslagen ten koste van andere activiteiten enz. Eerlijkheidshalve moet vermeld worden dat dit bij Wittenhorst heel erg meevalt en sporadisch voorkomt.

Ben je liever trainer of docent?

Ik heb mijn sportopleiding op het CIOS in Sittard gevolgd met Voetbal als differentiatie, wilde van mijn hobby mijn beroep maken. Ben afgestudeerd met een Trainer-Coach 1 diploma op zak, dat betekent dat ik als assistent trainer in het betaalde voetbal werkzaam mag zijn. Vervolgens heb ik daarna de opleiding tot leraar Lichamelijke Opvoeding  gevolgd, hetgeen bevoegdheid geeft tot het geven van gymnastieklessen .

Beide beroepen, Voetbaltrainer en Docentschap  aan het Cios, combineer ik al gedurende 33 jaar. Met zowel school(docent) als voetbal (trainer)verdien ik mijn geld, ik ben een professional, zie beiden dan ook als mijn beroep. Op het CIOS geef ik o.a. 2 dagen in de week voetbal trainingscursussen, Trainer-Coach 3 en 2, ben dus zo de hele week met voetbal bezig. Beiden doe is nog met heel veel plezier.

Wat is je favoriete club in Nederland en waarom?

Ik principe heb ik geen favoriete club, echter de verenigingen waar ik in het betaalde voetbal gespeeld en/of getraind heb, nemen wel een speciale plaats bij mij in t.w. Fortuna Sittard, P.S.V. en Roda JC.

Wat is in jouw ogen de meest aansprekende Nederlandse speler momenteel?

Ik vind Ibrahim Afellay een prima speler, dat komt natuurlijk ook omdat ik bij de B jeugd van PSV een jaar zijn trainer ben geweest. Een speler met een prima mentaliteit, zowel rechts als linksbenig ,uitstekend techniek en iemand die zowel zelf kan scoren als anderen in scoringspositie kan zetten. Jammer dat hij nu geblesseerd is.

Wat is je favoriete buitenlandse club en waarom?

Barcelona spreekt mij het meeste aan. Dit omdat zij alles voetballend proberen op te lossen, beheersen het positiespel tot in de puntjes. Ik vind echter wel dat ze vaak combineren om het combineren, dat maakt het minder aantrekkelijk.

Is Messi voor jou ook de beste speler of heb je een ander voorbeeld?

Messi is een voetballer pur sang, hij beschikt over een uitstekende techniek ,vooral in de kleine ruimte, heeft een geweldig tactisch inzicht en staat altijd op de juiste plaats, zonder echt heel veel te bewegen. Aan de bal is hij ijzersterk.

Wittenhorst in de top van de 1e klasse! Had je dat durven hopen voordat je met het team begon?

Laat ik voorop stellen dat het al een prestatie van jewelste is om te promoveren van de 3e naar de 2eklasse en vervolgens van de 2e naar de 1e klasse . Dat is een groot compliment voor de spelers en de trainer van twee voorgaande jaren. Dat we momenteel mee bovenaan draaien in de eerste klasse verbaast mij ook wel een beetje. Dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht.

Welke ontwikkeling binnen het team is het meest aansprekend voor je?

Het team kent geen echte” uitblinkers”. De kwaliteit van dit team ligt hem in het collectief, tevens is het een echte vriendengroep . De spelers zijn bereid om zich elke wedstrijd weer volledig te geven, ze beschikken dus over een prima mentaliteit en instelling. Daarnaast bestaat de groep uit ongeveer 18 gelijkwaardige spelers, als er iemand uitvalt of gewisseld moet worden ,worden we er niet zwakker op.

Het team is tactisch sterker geworden, ze beseffen dat ze met overleg te werk moeten gaan. Tegenstanders hebben meer routine en ervaring omdat ze al jaren op dit niveau spelen. We zullen vooral goed moeten staan in de wedstrijd, zorgen voor een goede balans tussen aanvallen en verdedigen en dat lukt steeds beter.

Wat was de beste wedstrijd van je team dit jaar en waarom?

We hebben een aantal goede wedstrijden gehad t.w. Dijkse Boys, Top  en Caesar uit en de thuiswedstrijd tegen Heidebloem was ook niet slecht. In deze wedstrijden konden we  een groot gedeelte van het spel dicteren.

Aan het eind van het seizoen op  de platte kar naar het centrum??

Dat zou natuurlijk geweldig zijn maar niet helemaal  realistisch. Ik kan mij geen ploeg voorstellen die 3 jaar achter elkaar, met ongeveer dezelfde spelers, gepromoveerd is van de derde naar de tweede, vervolgens naar de eerste klasse en dan ook nog naar de hoofdklasse. Dat zou een prestatie van formaat zijn. Maar wie weet, uiteindelijk staan we in de 1e klasse op dit moment, halverwege de competitie, maar 1 punt achter de koploper.

De doelstelling aan het begin van de competitie was een 8e plaats ik denk wel dat we deze iets naar boven moeten bijstellen, ondanks dat de ploegen erg aan elkaar gewaagd zijn.

Wat mis je nog bij Wittenhorst?

We beschikken over een mooi voetbalcomplex met prima faciliteiten. Echter om onze supporters meer service te kunnen bieden, mis ik nog een tribune, zodat ze ons onder alle weersomstandigheden, in goede en slechte tijden, kunnen steunen.

Wat vind je van de supportersschare van de club en heb je een boodschap voor ze?

Ik sta er af en toe versteld van hoeveel supporters ons steunen en dat is niet alleen bij thuiswedstrijden, maar ook bij uitwedstrijden het geval. Opvallend vind ik dat er alleen maar positief gesupporterd wordt, als selectie groep waarderen we dat enorm. Ze steunen ons door dik en dun, we hebben heel veel steun aan de mensen die  zowel uit als thuis met ons meereizen en hopen dat we ze nog veel en lang van ons spel kunnen laten genieten.

De afgelopen tijd hebben we allemaal stil gestaan bij het nutteloze geweld van de grensrechter in Almere. Je hebt daar met al jouw ervaring vast een mening over?

Het is schandalig wat er af en toe op en rond de velden gebeurd. Bij voetbal hoort emotie en af en toe eens reageren op een beslissing van de scheidsrechter is menselijk, echter wel altijd respect voor de scheidsrechter houden en nooit persoonlijk worden. Lichamelijk geweld is dus helemaal uit den boze, dat is onacceptabel

Het respect neemt steeds verder af op de voetbalvelden, maar het is een meer maatschappelijk probleem dan alleen een voetbalprobleem, als docent maak ik dat ook dagelijks mee.
De KNVB had zowel het amateur als het betaalde voetbal eruit moeten gooien, nu was het een halve maatregel, die men getroffen heeft.  Je had dan alle actieve en passieve voetballiefhebbers kunnen treffen en zodoende had iedereen er over na kunnen denken.

Bij Wittenhorst staat zowel het recreatieve als het prestatieve voetbal hoog in het vaandel? Heb je een boodschap voor de jeugd van Wittenhorst?

Het is prima dat de vereniging evenveel aandacht besteedt aan het recreatieve als prestatieve voetbal. Voor beide groepen dient een evenredige plaats te worden ingeruimd binnen de vereniging. Bij het recreatieve voetbal dient de jeugd heel veel plezier aan het voetbal te beleven en bij het prestatieve voetbal dient de jeugd natuurlijk ook heel veel plezier aan het voetbal te beleven, maar daarnaast hebben ze natuurlijk ook meer verplichtingen, zoals het bezoeken van de trainingen, het zich honderd procent inzetten tijdens trainingen en wedstrijden, en het  nakomen en naleven van gemaakte afspraken enz.

Wil je nog iets toevoegen aan dit interview Jan?

Jazeker, ik wens alle mensen van Wittenhorst en hun families fijne kerstdagen en een heel gezond en sportief 2013!