Wittenhorst

Zoeken | Contact

Het ontstaan van RKsv Wittenhorst (2)

Het ontstaan van RKsv Wittenhorst (2)

25 februari 2021

Het is weer tijd voor een korte geschiedenisles over ons eigen RKsv Wittenhorst. De club waar we van houden en die door de jaren heen is ontstaan. Vorig deel eindigden we met het ontstaan van de eerste echte Horster voetbalvereniging HVC, dat werd opgericht in 1921. 

Het oprichten van HVC was de vijfde poging die in Horst gedaan werd om een voetbalvereniging op te zetten. Was dit dan eindelijk een schot in de roos? Ondanks dat de zaken ditmaal grondiger werden aangepakt en de club uitkwam op het derde niveau, zou HVC in het seizoen 1923/1924 al niet meer deelnemen aan de competitie. Doordat er op bestuurlijk vlak enkele problemen waren ontstaan, ging ook poging vijf de boeken in als een mislukking. Zou Horst het dan echt moeten doen zonder een voetbalvereniging die in competitieverband speelt?

Het was niet zo dat er geen voetbal werd gespeeld in Horst. Midden jaren twintig ontstonden er verschillende buurt- en vriendenclubjes die tegen elkaar speelden. Het probleem was dat deze clubjes slechts korte tijd bestonden. Dit was niet het geval bij de twee verenigingen die werden opgericht in 1927, genaamd HVC en Concordia. Waarschijnlijk werd het nieuwe HVC opgericht door enkele leden die in 1921 ook deel uitmaakten van het oude HVC. De vereniging Concordia ontstond als een vriendenclubje, maar zou uitgroeien tot een ‘echte’ voetbalclub. 

Wordt vervolgd!