Wittenhorst

Zoeken | Contact

Wittenhorst start samenwerking met VTON

Wittenhorst start samenwerking met VTON

26 augustus 2023

Vanaf het seizoen 2023/2024 gaat Wittenhorst een samenwerking aan met VTON. Dit is een platform met voetbaloefenstof en een doorlopende leerlijn voor de jeugd van 5 tot en met 19 jaar. Met meer dan 300 clubs, is VTON de thuisbasis voor jeugdtrainers in Nederland. Er wordt een applicatie aangeboden waarmee op elk moment een training gemaakt, bekeken en uitgezet kan worden. Stel zelf voetbaltrainingen samen vanuit een database van 950 gedigitaliseerde oefenvormen en deel deze in je kalender zodat de trainingen offline beschikbaar zijn in de offline trainer-app. Creëer zelf training cyclussen van meerdere weken en deel deze in de kalender. De app is ook offline te gebruiken zodat een trainer altijd kan terugvallen op de app mocht hij acuut behoefte hebben om info op te zoeken in de app. Ook voor de spelers is een app beschikbaar waarin ze 'huiswerk' mee kunnen krijgen van de trainer zodat ze bepaalde schijnbewegingen of afdraaibewegingen thuis of met vriendjes op het schoolplein kunnen oefenen. Op de training kunnen ze dan vervolgens laten zien hoe goed ze al geoefend hebben.

Wittenhorst gaat dit seizoen starten met VTON om meerdere redenen:

  • Men wil alle teams binnen hun leerlijn dezelfde trainingen op een eenduidige en laagdrempelige wijze aanbieden middels de VTON-leermethode. Ieder kind krijgt dus dezelfde training binnen zijn leeftijdscategorie. Het resultaat? Kijk naar MBC'13 uit Maasbracht: na 3 jaar met de VTON app zagen zij een bijna verdubbelde jeugdledeninstroom dankzij verbeterde trainingen en tevreden trainers.
  • De VTON methode is een erkende opleiding met een doorlopende leerlijn van JO6 tot JO19. Er zit een leercurve in de leerlijn die per leeftijd wordt aangeboden. We willen een betrokken gemeenschap creëeren tussen onze club, trainers, spelers én ouders.
  • Trainers kunnen straks (na een korte inwerkperiode) snel een training uitzetten (qua organisatie) waardoor ze minder tijd kwijt zijn met de voorbereiding en meer effectieve tijd kunnen besteden aan de trainingsvormen. Ze besparen veel tijd met het zoeken naar oefenstof en samenstellen van een training voor het team wat ze trainen. Op deze manier worden ouders van jeugdspelers die teams trainen ook enorm ontlast.
  • Trainers kunnen zichzelf ook weer verder ontwikkelen door het gebruiken van de VTON app. De methode helpt ze ook met coachingtips waarmee ze op een laagdrempelige manier teams kunnen coachen. Dus ook de proactieve trainer gaan we met VTON helpen.
  • De stap voor selectiespelers kleiner maken om te helpen met het trainen van jeugdspelers. Het vinden van trainers in de jeugd is een continu proces en is elk jaar passen en meten. Deze hoeven met VTON aanzienlijk minder tijd te investeren om een hoogwaardige training uit te zetten en te begeleiden. Ze hoeven zelf niet na te denken over het maken van een training of oefenstof, die krijgen ze op een presenteerblaadje aangereikt. Hopelijk leidt dit in de toekomst tot meer selectiespelers die op deze manier een bijdrage willen leveren aan het trainen geven van jeugdspelers. Dat zorgt voor nog meer verbinding tussen jeugd en senioren.
  • VTON app ontzorgt de aanwezige coördinatoren (TC). Zij hebben in de voorbereiding wat extra werk, maar zodra alle trainers aan de teams zijn gekoppeld en in de seizoenskalender staan gaat alles automatisch en kunnen de TC's zich meer richten op de trainers zelf in het coachen/ondersteunen waar dat nodig mocht zijn. Dat is kostbare en dankbare tijd!

"Het eerste seizoen zullen we met z'n allen moeten wennen aan het gebruik van dit nieuwe tool, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel en de mensen van VTON blijven de app doorontwikkelen. Wij zijn niet de enige die hiermee werken en geloven in VTON. Verschillende jeugdopleidingen van BVO's zoals Twente/Heracles, Heerenveen, NEC/TOP Oss en onlangs heeft ook Vitesse Arnhem zich als samenwerkingpartner aangediend. Van de feedback van deze clubs (lees jeugdtrainers) kunnen uiteindelijk de amateurclubs ook weer profiteren.", aldus Richard Kleuskens,  Technisch Coördinator Boven-en Middenbouw..

Met elke verandering komen ook uitdagingen. Wittenhorst zal samen met trainers en coördinatoren continu kijken waar tegenaan gelopen wordt. Een eerste evaluatiemoment staat  gepland in de winterstop.. Belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven en goede feedback te geven naar de juiste personen (veelal de TC's die verantwoordelijk zijn voor een leerlijn). Een stukje voorbereiding (elke training even de oefenvormen bestuderen) blijft natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden als trainer. Daarnaast dienen we ook goed te kijken naar de meer ervaren trainer. Bij de jeugdselectieteams staan veelal ervaren trainers. Deze hebben al veel ervaring, we kijken erg uit om te zien hoe deze trainers VTON gaan inzetten in hun trainingen. 

Introductie van VTON binnen Wittenhorst

Op ma. 4 september om 18.00 uur tot 19.30 uur organiseren we een informatiebijeenkomst in de kantine en een stukje praktijk op het veld voor alle jeugdtrainers die betrokken zijn komend seizoen bij een jeugdteam. Iedereen krijgt daarvoor een uitnodiging of heeft deze al ontvangen. Tijdens deze bijeenkomst geven de mensen van VTON een presentatie waarin ze uitleg geven over het gebruik van de app en hoe de trainers een gemakkelijke organisatie kunnen uitzetten voor hun training. Geïnteresseerde ouders die mee gaan rouleren als trainer zijn ook welkom.

Door de late vakanties én het nog ontbreken van jeugdkader was het niet mogelijk om eerder een datum voor de uitrol van VTON in te plannen. Dit kan betekenen dat op deze maandag enkele jeugdteams voor één keer niet kunnen trainen, omdat de jeugdtrainers van die teams verwacht worden op deze bijeenkomst. Daarvoor krijgen ze echter wel wat moois terug wat iedere jeugdtrainer gaat helpen in het geven van trainingen en hun veel tijd zal besparen in het maken en plannen van trainingen. Vanaf week 36 gaan we uitrollen en zullen de verantwoordelijke TC's de trainers blijven ondersteunen waar dat nodig mocht zijn.

Nu al jezelf voorbereiden?

  1. Zorg dat je de VTON app al op je telefoon hebt staan. App Store of Google Play
  2. Bekijk een voorbeeld-training van VTON
  3. Ontdek extra informatie over VTON voor trainers

We kijken erg uit naar deze samenwerking met VTON en hiermee een verdere professionalisering van onze talentontwikkeling van de club mogelijk maken. Heb je vragen, suggesties, tip of andere zaken met betrekking tot VTON. Deze kun je richten aan de Technische Coördinator van jouw team.