Wittenhorst

Zoeken | Contact

TalentTalk: Giel, Tom en Pim

TalentTalk: Giel, Tom en Pim

18 april 2023

Wittenhorst beschikt over een grote jeugdafdeling: jaarlijks trappen veel spelers al vanaf hun jongste jaren tegen een bal op sportpark Ter Horst. Voor enkelen van hen is het weggelegd om uiteindelijk het vlaggenschip te halen: Wittenhorst 1. Jaarlijks mogen wij ook jeugdspelers verwelkomen uit de regio, welke zich komen ontwikkelen om uiteindelijk te proberen de stap naar het eerste elftal te maken. In dit artikel spreken wij met spelers die dit op jonge leeftijd al hebben bereikt of hopen te bereiken: Giel Beurskens (22), Tom Driessen (19) en Pim van Schendelen (18).

De overstap

Pim, afkomstig uit Grubbenvorst, is inmiddels bezig aan zijn vijfde seizoen op sportpark Ter Horst: "Ik maakte in de Onder 15 de overstap van GFC '33 naar Wittenhorst. Ik heb destijds voor Wittenhorst gekozen, omdat ik op een hoger niveau wilde gaan voetballen en daarvoor vond ik Wittenhorst een zeer goede optie. Ook kende ik al een aantal spelers van Wittenhorst,  o.a. Tom Driessen. Dit heeft mijn keuze dan ook wat makkelijker gemaakt. Vervolgens heb ik een paar proeftrainingen gehad en die bevielen zeer goed, waardoor ik direct een goed gevoel bij de club kreeg." 

Tom voetbalt sinds de O13-categorie bij Wittenhorst. In de periode daarvoor speelde hij al in de jeugd van VVV-Venlo, waarna hij terugkeerde in zijn woonplaats Melderslo. Dit was een stap terug, waarna hij besloot binnen de gemeente weer een stap omhoog te maken. In zijn eerste seizoen wist hij met Wittenhorst JO13-1 direct de beker te winnen. 

Giel (foto hieronder) is afkomstig uit Broekhuizenvorst en heeft van de E tot de B-jeugd bij eredivisieclub NEC Nijmegen in de jeugdopleiding gevoetbald. Zijn eerste stappen zette hij daarvoor bij SVEB. Na zijn overstap naar Wittenhorst werd hij, met een talentvolle lichting, kampioen met zowel de JO17-1 als de JO19-1. 

Giel Beurskens.JPG

Faciliteiten 

"De faciliteiten binnen Wittenhorst bevallen mij altijd heel goed. Ik heb voor mijn gevoel elk jaar een goede trainer gehad die mij hielp met ontwikkelen als voetballer op verschillende vlakken. Ook vind ik de kunstgrasvelden een heel groot pluspunt van de club, want je kan bijna altijd trainen. Als ik daarnaast de kunstgrasvelden vergelijk met die van andere clubs, vind ik die van Wittenhorst toch echt wel fijner", aldus Pim.

Giel, die al verschillende jaren met zijn broer Joep in het Horster vlaggenschip voetbalt, heeft naar eigen zeggen altijd goede trainers gehad. Daarnaast waren de trainingen van een prima niveau en heeft hij ook altijd op een hoog niveau tegen goede tegenstanders kunnen spelen. De faciliteiten zijn perfect: goede kunstgrasvelden en de randzaken worden door de overige kaderleden en de organisatie van de club goed opgepakt. 

Tom sluit zich hierbij aan: "Naarmate ik in de hogere jeugdteams kwam, merkte ik dat de trainingen ook van een tactisch hoger niveau werden. Daarnaast waren de trainers zelf ook steeds van een hoger niveau, omdat er steeds meer tactiek bij een wedstrijd komt kijken."  

Perspectief

Driessen, die dit seizoen samen met zijn oudere broer Nick een basisplaats heeft bij ons eerste elftal, is pas tweedejaars O19-speler. Toch werd hem al snel een helder plan voorgelegd: "Vorig jaar heb ik enkele keren meegetraind met Wittenhorst 2, dat toen nog het hoogste opleidingsteam was. Voorafgaand aan een training kreeg ik te horen dat ik met 'het eerste' mee mocht trainen en gauw genoeg mocht ik voor het eerst plaatsnemen op de bank bij een wedstrijd. In eerste instantie bleef het bij meetrainen, maar op een gegeven moment ben ik in de basis beland en heb ik amper nog een wedstrijd gemist."

Pim is duidelijk wat betreft het perspectief dat hem wordt geboden: "Wat ik vind dat de trainers goed doen, is dat ze spelers vaak de kans geven om met een hoger team mee te trainen. Van dit stukje uitdaging word je gewoon beter en is heel goed voor je ontwikkeling. Echter, krijg je die kansen alleen als je het goed doet en presteert. Daarmee word je ook weer een beetje, op een gezonde manier, gepusht."

Giel is al wat langer senior en in de tijd dat hij in de jeugd speelde, speelden er meer jongens van buiten de gemeente in ons eerste elftal. In die tijd was het perspectief dus iets minder dan nu, maar de laatste jaren krijgen de talenten meer kansen en breken ze ook door: "Ik heb in feite het tweede elftal, wat toen nog prestatief was, overgeslagen. Vanuit de JO19 werd mij het perspectief geboden richting Wittenhorst 1 en inmiddels ben ik al enkele seizoenen basisspeler. Dat laat zien aan de huidige lichting jeugdspelers dat het écht kan", aldus de aanvallende middenvelder. 

Tom Driessen.JPG

Gevoel

Tom, op de foto hierboven in actie in de thuiswedstrijd tegen Minor, is op zijn plek bij Wittenhorst: "Al sinds mijn komst in de O13 heb ik nog nooit meegemaakt dat jongens niet goed in een groep liggen; iedereen hoort erbij. Toen ik hier kwam, voelde ik meteen klik met de trainers en de jongens van mijn lichting."

Ook Pim heeft een goed gevoel bij Wittenhorst: "Ik heb al sinds dag 1 een heel goed gevoel bij de club. Binnen en buiten het veld heb ik het altijd heel erg naar mijn zin. Ik heb ieder seizoen ook leuke teamgenoten, waar ik buiten het veld mee omga. Dit vind ik namelijk ook belangrijk."

Giel vult aan: "We zijn dan wel prestatiegericht, maar de gezelligheid is minstens zo belangrijk. Samen streven we als team het hoogste na, maar belangrijk daarbij is dat iedereen zich op z'n plek voelt en zijn ding kan doen. Veel mensen zetten zich dagelijks hard in voor de club en dat vind ik mooi om te zien. Er wordt alles aan gedaan om er een steeds mooiere club van te maken."

Ambitie

Beurskens is daarnaast duidelijk over zijn ambitie op de korte termijn: kampioen worden met Wittenhorst 1 en promoveren naar de 4e divisie. "Als dit lukt, wil ik dat we een stabiele amateurclub worden op dit niveau en geen 'jojo-club'. We moeten daarnaast geen gekke dingen doen: het beleid is duidelijk en daar houden we aan vast. 

Tom vult aan: "Naast het kampioenschap als doel, zou ik graag verder willen komen in de beker. We zijn een jong team en streven samen het hoogste na. Persoonlijk wil ik alles spelen, of het nu als verdediger is of middenvelder maakt mij niet veel uit; ik kan het in principe allebei." 

Pim, hieronder in actie op de kunstgrasvelden van Wittenhorst, is officieel nog tweedejaars JO19-speler, maar maakt dit seizoen al regelmatig minuten bij Wittenhorst O23-1, het hoogste opleidingsteam. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen maakte hij daarnaast zijn officieuze debuut voor Wittenhorst 1 in een oefenwedstrijd. Zijn doel op de korte termijn is om volgend seizoen een vaste basisplaats te hebben bij de O23-1 en op de lange termijn is dat om het eerste elftal te bereiken.   

Pim van Schendelen.jpg

Succes 

Alle drie de heren hebben één of meerdere kampioenschappen mogen vieren in de Wittenhorst-jeugd. Ze geven dan ook aan dat dit hun grootste successen zijn bij de club tot dusver. Tom geeft daarnaast aan dat de bekerwinst in de Onder 13 en de daaropvolgende districtsfinale met 35 graden op kunstgras, altijd een mooie herinnering blijft. Giel geeft daarnaast aan dat één van zijn eerste wedstrijden voor Wittenhorst 1, de bekerwedstrijd enkele jaren geleden tegen stuntploeg Spakenburg, hem altijd zal bijblijven. Pim geef daarnaast zijn officieuze debuut aan als succes: "Begin dit jaar heb ik voor het eerst een wedstrijd mogen spelen voor Wittenhorst 1. Het was dan weliswaar een oefenwedstrijd, maar het is alsnog iets waar ik trots op terugkijk."

Succesfactor

Beurskens en Driessen zijn al het hele seizoen basisspelers onder hoofdtrainer Sjoerd van der Coelen. Maar wat is volgens hen nu eigenlijk de sleutel tot het tot dusver succesvolle seizoen?

Giel trapt af: "De staf is niks (...), om dit vervolgens al snel als grapje af te doen. Het is 'm geraden, want op het moment van dit interview staat de trainer twee meter verderop. Om vervolgens serieus te antwoorden: "Niet iedere amateurclub kan zeggen dat ze een volwaardige assistent-trainer en daarnaast een keeperstrainer tot hun beschikking hebben. De taakverdeling is duidelijk, dit helpt de spelers. Er worden goede trainingen gegeven en voorbereid en daarnaast zijn de besprekingen inhoudelijk goed. Daarnaast past de tactiek bij onze groep. We zijn écht één team. We blijven, wat er ook gebeurt, voor elkaar gaan. We beschikken over veel kwaliteit en we vullen elkaar goed aan. " 

Tom: "Iedere training geeft iedereen 100% inzet. Niemand loopt de kantjes ervan af en we hebben een goede, talentvolle groep die nog veel kan groeien. Een mooie mix van talent en ervaring", sluit hij af. 

Heb je ook interesse om op een hoger niveau te voetballen en wil je graag weten wat de mogelijkheden hiervoor zijn? Hiervoor kun je contact opnemen met Dennis van den Bekerom (Hoofd Instroom) via: dennisvandenbekerom@rksv-wittenhorst.nl.

Vorige maand, tijdens de eerste editie van TalentTalk, interviewden we Nick Driessen, Mats van Biljouw en Bono Wijnhoven al, nog meer interessante en mooie verhalen van jeugdspelers die het eerste elftal al wisten te behalen. In een eerder artikel vertelden we hoe je meer uit jezelf en jouw talent kunt halen. Door bijvoorbeeld proeftrainingen bij Wittenhorst.