Wittenhorst

| Contact

Even voorstellen: Remco Arts

22 juli 2020

Aankomend seizoen verwelkomen we een nieuw gezicht binnen de jeugdopleiding van RKsv Wittenhorst. De uit Sint Anthonis afkomstige Remco Arts (28) wordt de nieuwe trainer van Wittenhorst JO19-1, welke aankomend seizoen uit gaat komen in Divisie 3. 

“Na mijn middelbare school periode op het Elzendaal College in Boxmeer heb ik gekozen voor de opleiding SPECO in Tilburg. Ik durf mezelf wel een sportliefhebber te noemen. Zo ben ik bij een basketbalwedstrijd van de Washington Wizards geweest, heb ik Nadal aan het werk gezien tijdens de Miami Open en zag ik Messi in Camp Nou all-time topscorer worden van de Primera Division. Mensen die mij kennen zullen mij omschrijven als enthousiast, gedreven, toegankelijk en een enorme voetbalgek. Ik wil een bijdrage leveren aan de prestaties van Wittenhorst en tevens onderdeel uit maken van de Wittenhorst-familie. Onlangs heb ik tijdens een overleg het woord ‘verrek’ gehoord. Hoe ik het schrijf of wat het betekent weet ik nog niet, maar ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren”, aldus Remco. 

Arts begon als 14-jarige jongen met het geven van trainingen aan de F-jeugd van DSV uit Sint Anthonis. Een aantal van deze jongens staat inmiddels in het eerste elftal van deze vereniging. 
In 2015 begon hij bij de JO15-1 van DSV en in dat jaar heeft hij zijn UEFA C Youth diploma behaald. In het jaar 2016-2017 kreeg hij aldaar de JO17-1 onder zijn hoede. Na een half jaar kreeg Arts de mogelijkheid om voor drie maanden aan de slag te gaan bij de Florida Gulf Coast Dutch Lions in Cape Coral (VS). Hier heeft hij diverse jeugdelftallen training gegeven en toernooien gespeeld. 

Remco: “Er is een hele andere cultuur qua sportbeleving in Amerika en de rol van een coach is daar ook anders dan in Nederland. Een onvergetelijke ervaring voor mij als trainer. In het nieuwe seizoen bleef ik hoofdtrainer van de JO17-1 van DSV en heb ik één dag in de week de training verzorgd bij de JO19-1 van vv de Zwaluw uit Oeffelt. De afgelopen twee jaar ben ik trainer geweest bij Olympia ‘18 JO17-1 in Boxmeer. In mijn eerste jaar werden we kampioen en bleven we de gehele competitie ongeslagen. De spelers wisten zich als individu te ontwikkelen, maar de ontwikkeling van het team gaf mij de meeste voldoening als trainer. In mijn eerste jaar behaalde ik ook mijn UEFA B Youth diploma. Het vormen van een team is voor mij de belangrijkste zaak als trainer. Als team moet je ervoor zorgen dat je elke dag, elke week beter wilt worden en de persoon staat hierbij centraal. Dat laatste heb ik afgelopen jaar geleerd bij de voetbalacademie van NEC Nijmegen waar ik co-trainer was van de JO15-2.”

Op de vraag waarom hij voor Wittenhorst koos, vertelt hij het volgende: “Ik vind het belangrijk dat mijn gevoel bij de club en de mensen met wie je spreekt goed is. Na mijn eerste kennismaking met Joop Theunissen en Richard Kleuskens was ik direct enthousiast over de club en de manier van opleiden. Vooraf heb ik nog contact gehad met Ton Kosterman (hoofdtrainer Wittenhorst 1, red.) over de club en de positie die vrij kwam bij de JO19-1. Hij was positief en gaf een goed beeld over de trainerspositie. Tijdens de gesprekken werd ik steeds enthousiaster en kreeg ik energie van de gedachte dat ik een bijdrage kan gaan leveren bij deze club”. 

“Ik heb wekelijks contact met Richard over alle voetbalzaken rondom het team en de club. Ik vind het goed om te zien hoe we in juni al gestart zijn met Wittenhorst 1, 2 en JO19-1. We wisselen veel van gedachtes en de betrokkenheid van vrijwilligers is zeer hoog. Ik heb zelfs al een aantal mensen langs de kant gezien tijdens de training. Dat vind ik mooi om te zien”, aldus de nieuwbakken trainer. 

De Brabander is duidelijk over zijn doelstellingen voor komend seizoen: “Het doel is om op een energieke en open wijze te werken aan een hecht team. De betrokkenheid van spelers bij de prestaties moet hoog zijn. Zij moeten in dit leeftijdsjaar leren om te winnen en daar samen verantwoordelijk voor te zijn. De ambitie van mij en de spelers is om als team goed mee te doen in de competitie. Als trainer wil ik ervoor zorgen dat teamprocessen goed verlopen en dat wij als ploeg wekelijks onszelf willen verbeteren. Alles wat ons kan helpen als team of als speler willen we aangrijpen. Mijn ambitie is dat we aan de slag kunnen gaan met een video-analyse systeem. Ik geloof er namelijk in dat je een speler hiermee kan helpen, door hem naar zichzelf en medespelers te laten kijken. Het visueel maken van situaties en keuzes helpt de speler en het team om zich beter voor te bereiden.”

De JO19-1 is de laatste stap die spelers zullen maken naar de senioren, waarbij Arts een duidelijke rol voor zichzelf ziet weggelegd: “Mijn rol als trainer is ervoor zorgen dat het team en spelers zich kunnen ontwikkelen. Ze kunnen zich ontwikkelen als voetballer, maar ook als persoon. Als club hebben wij de taak om eenieder te helpen met zijn ontwikkeling op en naast het veld. 
Ik wil dat we als team een hoge betrokkenheid tonen binnen de club. Ze moeten leren om verantwoordelijkheid te nemen tijdens trainingen, wedstrijden en buiten het veld. Deze zaken bepalen namelijk de weg naar de seniorenselectie. Iedere persoon heeft zijn eigen weg en ik wil de speler helpen in het helder maken van deze weg. Uiteindelijk willen we dat iedere speler op zijn plek voetbalt binnen Wittenhorst.”

Op de vraag wat zijn ambities zijn voor zijn trainerscarrière, reageert hij gevat. “Dat is een leuke vraag. Bij elke club waar ik trainer ben geweest krijg ik een warm gevoel en lijkt het mij mooi om trainer te zijn van het eerste elftal. Voor mij is het belangrijkste dat mijn gevoel bij de uitdaging goed is en dat ik nog voldoende mogelijkheden zie om mijzelf te ontwikkelen. Ik wil de club, het team en de spelers namelijk vooruit helpen. Ik verwacht dat ik dit de komende jaren met veel energie bij Wittenhorst kan doen op een geweldig niveau. Voor nu heb ik gewoon heel veel zin om wedstrijden te gaan spelen met de JO19-1 van Wittenhorst!”. 

Tenslotte waagt Arts een voorspelling te doen voor aankomend seizoen. “In de maand juni hebben wij twee keer per week getraind. De jongens genieten nu van de zomerstop, maar uiteraard hebben zij een zomerstopschema mee naar huis gekregen. Ik heb hier een aantal challenges in verwerkt, zodat het niet volledig vrijblijvend is. Uiteraard is het de verantwoordelijkheid van de speler zelf, maar het is heel leuk om als team je prestaties te delen met elkaar. We hebben een besloten groep op de app Strava en hier worden prestaties tijdens het lopen en fietsen bijgehouden.”

“Als team zijnde moet onze doelstelling altijd hoger liggen dan die van de club. Wij zullen ons elke week optimaal gaan voorbereiden op wedstrijden en trainingen en ervoor zorgen dat we leren om te winnen. We hebben een aantal hele mooie wedstrijden op het programma staan zoals de derby tegen SV Venray. De aankomende periode moeten wij onze speelwijze als team verder ontwikkelen en ervoor zorgen dat we eind augustus klaar zijn voor het bekerprogramma.
Tot slot hoop ik dat we een gezond seizoen gaan krijgen waar we elkaar kunnen treffen op de club en langs de velden. Als mensen meer over mij willen weten of mijn manier van werken, spreek mij dan gerust aan en ik deel graag mijn energie.”

RKsv Wittenhorst heet Remco van harte welkom en wenst hem veel succes in het aankomende seizoen!