Wittenhorst

| Contact

Trainers aan het woord

7 mei 2020

Ton Kosterman:Het is gebruikelijk dat je als hoofdtrainer aan het einde van elk seizoen een korte nabeschouwing geeft en een vooruitblik op het nieuwe seizoen. Maar het  coronavirus heeft ons allen geraakt. Helaas bij veel mensen in hun gezondheid, economisch en ook sportief. Hoewel het laatste wat mij betreft van ondergeschikt belang is. Wat mij betreft is gezondheid en een fatsoenlijke, prettige manier van leven een rijk goed. 
Persoonlijk stonden er voor mij de nodige festiviteiten gepland i.v.m. mijn 25 jaar hoofdtrainerschap. Deze worden nu een jaar opgeschoven wat voor mij vanzelfsprekend is. Er zijn nu andere zaken die de aandacht hard nodig hebben. 
Na een succesvolle periode bij Wittenhorst 1 zijn we vorig seizoen in een overgangsperiode beland. Er namen veel spelers afscheid van het 1e team. Het is goed dat er na verloop van tijd binnen een teamproces wat verfrissends gebeurt. Afgelopen seizoen zijn we al dan niet noodgedwongen gaan doorselecteren. Vooraf weet je natuurlijk nooit hoe dit uitpakt. We deden het mijn inziens dit seizoen verrassend goed. Het was wisselvallig met uitschieters naar boven en beneden maar dat past bij het proces waarin Wittenhorst momenteel zit. 

Ik sta volledig achter de visie van de vereniging. Ik vind dat je niet voor niets een jeugdopleiding hebt en de jeugd dus een kans moet krijgen. De mensen binnen de jeugdafdeling moeten zichtbaar eer van hun werk hebben. Wittenhorst wil graag met haar 1e elftal op het niveau van de 1e klasse uitkomen. Vanuit mijn ervaring weet ik dat dit moeilijk is met uitsluitend eigen spelers. Je zult het tekort aan kwaliteit, wat nodig is om te presteren in de 1e klasse, moeten aanvullen met spelers uit de regio. Zolang je dit maar goed bewaakt is hier niets mis mee. Daarnaast zal alleen het exceptioneel talent de stap rechtstreeks vanuit JO19-1 naar het 1e elftal maken. De meeste spelers zullen vanuit de jeugd zich eerst moeten ontwikkelen en ervaring opdoen in het 2e team. Dit is een normaal proces wat je bij het amateurvoetbal op hoger niveau terugziet. Daarom wil ik de jeugdspelers adviseren geduld te hebben en veel tijd te stoppen in hun eigen ontwikkeling. Tenslotte zul je eerlijk moeten zijn dat de meeste jeugdspelers om uiteenlopende redenen het 1e elftal niet halen. Er is tenslotte maar plaats voor 18 spelers in de selectie van het 1e elftal en elke wedstrijd mogen er maar 11 spelers aan de aftrap verschijnen. Deze keuzes blijven elk seizoen weer moeilijk. Voor het komende seizoen ziet het er goed uit. Richard Kleuskens heeft als verantwoordelijke binnen de TC voor senioren veel inspanning geleverd. In overleg met andere TC-leden is er veel gebeurd en staat er kwalitatief en kwantitatief een goede groep. Er hebben enkele spelers om uiteenlopende redenen besloten om de selectie te verlaten. Dit is een terugkerend iets binnen elke vereniging. Het voelt goed dat enkele spelers die afgelopen seizoen geblesseerd waren er aan de aftrap van het nieuwe seizoen weer bij zijn. Ook zullen enkele spelers uit de JO19-1 en het 2e team een kans krijgen in de selectie van Wittenhorst 1. En keren Danny Bongers en Frank Peeters na afwezigheid van 2 seizoenen terug op het oude nest. Met versterkingen van al deze spelers hopen wij dat het niveau van Wittenhorst 1 iets omhoog gaat zodat we structureel mee gaan doen met de bovenste plaatsen. Ik kijk er naar uit om te beginnen maar vanaf wanneer is nog onzeker.  Voor nu wens ik ieder alle goeds en hoop jullie snel weer op het mooie sportpark te zien. 

 

Richard Kleuskens: “Voor mij is het nog onwezenlijk hoe we dit seizoen vanwege het Corona virus hebben moeten afsluiten. We zaten met het team nog in de kwartfinale van de beker en deden volop mee voor een plek achter de zeer waarschijnlijke kampioen FC Eindhoven. Neemt niet weg dat we een fantastisch seizoen hebben gehad met de spelersgroep en begeleiding. Na twee seizoenen JO19-1 schuif ik komend seizoen door naar het 2e selectieteam bij de senioren. Een jonge groep (gemiddelde leeftijd ca. 21 jaar). Iets meer dan de helft van de huidige JO19-1 groep stroomt door naar dit team en sluit aan bij veel spelers die ik vorig jaar in het kampioensteam onder mijn hoede had. Aangevuld met nog enkele routiniers denk ik dat we een prima 2e selectie hebben kunnen samenstellen. Ik zie het als een belangrijke taak om dit selectieteam weer een ‘eigen smoel’ te geven en waarin spelers met elkaar plezier aan het spelletje beleven. Daarnaast hoop ik mijn steentje te kunnen bijdragen in de verdere ontwikkeling van de ambitieuze talenten die graag op termijn de laatste stap naar ons vaandelteam willen maken. Vaak wordt vergeten dat die laatste stap naar het prestatief voetbal één van de moeilijkste fases is voor een jonge ambitieuze speler, zeker gezien het niveau waarop ons 1e elftal speelt (waarvan de gemiddelde leeftijd nog geen 25 jaar is!). Met Ton Kosterman hebben we een hoofdtrainer die oog heeft voor jong talent en ook respect heeft voor de visie van de club. Maar daarnaast is Ton ook een ambitieuze trainer die graag met deze groep wat wil neerzetten. Ik denk dat dit prima te combineren valt en kan dan ook niet wachten totdat de nieuwe voorbereiding start en we samen er iets moois van kunnen maken."